Wie zijn ze, het kwartet dat ‘de Meetjeslandse bossen’ in boekvorm presenteert?

Jacques Cleppe is doordrongen van liefde en respect voor de natuur. Hij is er door begeesterd en heeft in zijn lange onderwijscarrière de verwondering voor alles wat groeit en bloeit jaar na jaar overgebracht op zijn leerlingen, jonge tieners van de lagere school in Knesselare. Jacques runt, samen met Anita, sinds enkele jaren B&B ‘het Heerenhuys’ in Ursel.

Jacques is één van de oprichters van Natuur en Landschap Meetjesland (NLM), het huidige NatuurPunt en Partners, en heeft eind jaren ‘90 begin jaren 2000 diverse publicaties gerealiseerd. ‘Het Meetjesland Natuurlijk’, ‘Streekgids Meetjesland’, ‘fietsen en wandelen in ‘t Meetjesland’, ‘Het Meetjesland… als kreken met populieren praten’, ‘Het Meetjesland… per gemet gemeten’, ‘Naar buiten… in het Meetjesland’ zagen het licht onder de stuwende kracht van Jacques.

Jaren later verschijnt nu ‘de Meetjeslandse bossen’, weer een geesteskind van Jacques, hierin bijgestaan door Ludo Goossens (fotograaf), Steven De Dapper (uitgever) en Marc Schoonackers (co-auteur).

Ludo Goossens was van kleins af aan gepassioneerd door vogels en toen hij op zijn dertiende een eerste deftig cameraatje had spendeerde hij zijn zakgeld aan filmrolletjes om foto’s te maken van de natuur en vogels in het bijzonder. Als lid van JNM (Jeugdbond voor Natuurstudie en Milieubescherming) ging hij vaak mee op excursies en maakte daar zijn eerste fotoreeksen. Ludo is psychiatrisch verpleger en sinds jaren ook natuurfotograaf met internationale erkenning. Ludo bezit het inzicht in het gedrag van de dieren en weet daardoor als geen ander hoe je een dier het best benadert of observeert en fotografeert. Dit vergt dikwijls uren, soms ook dagen geduld. Voor zijn passie heeft Ludo zowat heel Europa afgereisd van het warme zuiden tot het barre, koude noorden.

Ludo verzorgde reeds de fotografie voor verschillende boeken. In 2015 was dat voor ‘Doel, Polderdorp en Omgeving (uitgeverij Lannoo). Hij maakte ook landschapsfoto’s voor het kookboek van Pascale Naessens, ‘Puur eten 2’. De laatste jaren werd hij meermaals gelauwerd in internationale natuurfotowedstrijden.

Zijn fotowerk is terug te vinden op www.ludogoossens.be.

In zijn jongere jaren was ook Steven De Dapper lid van JNM. Daar werd zijn interesse voor de natuur aangescherpt en verfijnd. Samen met zijn gezin weet hij in zijn schaarse vrije tijd volop te genieten van die natuur in het Meetjesland en daarbuiten.

Na zijn studies ging Steven aan de slag als grafisch vormgever, onder andere bij de Eecloonaar waar hij bij de vormgeving van de publicaties voor NLM met Jacques en Marc kennis maakte.

Nu is Steven, met steun van zijn vrouw Nathalie, drijvende kracht achter en zaakvoerder van de Zetterij, Meetjeslands nieuwste en vernieuwende uitgeverij waar je terecht kunt voor al je publicaties. De ProMeet, magazine voor het Meetjesland, is het meest recente geesteskind van Steven.

Marc Schoonackers groeide op in Adegem en zijn tomeloze interesse in alles wat leeft resulteerde in een opleiding tot bioloog. Zijn passie voor wetenschap ervaren heel wat jongeren die studeren aan het college O.L.V.-ten-Doorn te Eeklo waar hij sinds 1985 leraar wetenschappen is. Hij is mede-oprichter van NLM, verzorgde jarenlang de redactie van hun tijdschrift en is mede-auteur van de hierboven bij Jacques vermelde publicaties. In zijn vrije tijd is Marc, samen met zijn echtgenote Marijke, veel op stap in de natuur of bezig met zijn tweede passie, de fotografie.